Miksi lihakset kipeytyvät liikunnasta ja miten kipua kannattaa hoitaa?

Miksi lihakset kipeytyvät liikunnasta ja miten kipua kannattaa hoitaa?

Äkillinen liikunnan lisääminen tai tavallista rankempi treeni saattaa yllättää aamulla kankeana olona. Reidet huutavat ja hartioissa polttaa. Mistä oikein on kyse?

Lihaksia kipeytyminen kertoo sinun tehneen tehokasta liikuntaa, johon kroppasi ei ole vielä tottunut. Oli se sitten kauppakassien kantamista tai tavallista kovempi juoksulenkki. Kovassa rasituksessa lihasten sisäisiä rakenteita rikkoutuu. Lihas tulehtuu, mikä ärsyttää kipuhermoja. Kipua ei kuitenkaan kannata pelästyä. Se ei ole vaarallista tai haitallista vaan jopa hyvä merkki! Lihaksesi ovat tehneet töitä ja ne vahvistuvat.

Ovatko lihaskivut vain huonokuntoisten riesa?

Eivät ole. Hyväkuntoinen liikkuja saa helposti lihaskipuja muuttaessaan lajeja tai liikkeitä. Kipu vain kertoo, että olet käyttänyt sellaisia lihaksia, mitä normaalisti et aktivoi yhtä paljon. Kipuaistimus on myös hyvin yksilöllinen  ja toiset kärsivät lihaskivuista toisia helpommin.

Voiko lihaskipuja ehkäistä?

Säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen on paras ennaltaehkäisy lihaskivuille. Kun lihakset tottuvat harjoitteluun ja rasitukseen, ne eivät kipeydy niin helposti. Kiinnitä huomiota myös harjoituksista palautumiseen. Palautumista voit edesauttaa terveellisellä ravinnolla, sekä huolehtimalla magnesiumin saannista. Riittävä magnesiumin saanti lisää kestävyyttä, ehkäisee lihaskouristuksia ja nopeuttaa palautumista. Cool-X Magnesiumsuihke on luonnosta saatava puhdas ja erinomaisesti imeytyvä magnesium-valmiste, jota suihkutetaan suoraan iholle ennen treeniä, tai vaikka sen aikana.

Miten lievitän kipuja?

Tulehduskipulääkkeet eivät ole hyvä vaihtoehto, sillä ne saattavat heikentää palautumista ja ärsyttää vatsaa. Kevyt liikunta ja lihasten vetreyttämien saattaa auttaa, samoin kevyt hieronta. Lääkeaineeton Cool-X Kipuvoide on hyvä apu palautumiseen jo heti treenin jälkeen, mutta lievittää myös seuraava päivän lihaskipuja. Voide vaikuttaa paikallisesti suoraan hoidettavalle alueelle vilkastuttaen verenkiertoa sekä vähentän turvotusta ja lihaskramppeja.