Kuuntele itseäsi ja kroppaasi

Kuuntele itseäsi ja kroppaasi

Vieraskynässä Ellinoora Huotari, salibandypelaaja (Koovee, F-liiga)

Yhteistyö Cool-X kanssa

Sanonta kuuluu niin, että urheilija ei tervettä päivää näe. Juuri siltä minustakin tuntuu. Ylikunnon aikana mieleni ja kroppani ovat monin tavoin viestittäneet, että pitäisi hellittää ja pysähtyä. Nyt kerron hieman enemmän oireilustani henkisellä ja fyysisellä tasolla.

Ylikunto on usein hyvin monisyinen. Itse uskon, että omalla kohdallani kuormitus on alkanut ja monen vuoden takaa. Kovan kauden sekä henkilökohtaisen elämän takia pahimmat oireet alkoivat kuitenkin vasta silloin 2019 keväällä. Olen myös itsetutkiskelun avulla löytänyt itsestäni ihmisestä paljon sellaisia kuormittavia tekijöitä, jotka vaikuttavat myös siihen, miten jaksan fyysisesti. Näiden asioiden huomioiminen ja niiden toteaminen arjessa vaatii työtä oman pään sisällä sekä usein apua muilta ihmisiltä. Koen, että itsekriittisyys on yksi vahva tekijä, joka omaa kuormitustani on vain lisännyt

Urheiluun kuuluu loukkaantumiset. Salibandyssa vääntyy paljon nilkkoja ja polvia. Itselläni polvet ovat säilyneet suhteellisen ehjänä, eikä muutenkaan mitään suurempaa fyysistä ole käynyt. Ylikunnon aikana kuitenkin tuntui, että joku paikka kipuili koko ajan. Ranteessa, pakarassa ja nilkoissa oli vaikeitakin olotiloja välillä. Ylikunnon vaikutus hermostoon oli itsellä suuri. Hermostoni oli ylivirittynyt, joka urheillessa vaikutti siihen, että jalat eivät tuntuneet normaaleilta. Nilkat pyörivät ja kaatuilin aika paljon oudoissakin tilanteissa. Hermoston ylikierrokset jatkuivat usein koko yön reenien ja pelien jälkeen, joka valvotti öisin. Levottomat jalat oli riesana aika pitkään. Tällä hetkellä tilanne on rauhoittunut. Välillä jalat ovat tosi väsyneet ja pientä levottomuutta on iltaisin. Sain käyttööni Cool-X yrttivoiteen, jonka olen kokenut rauhoittavan jalkoja nukkumaan mennessä. Tuote soveltuu tosi hyvin levottomille ja väsyneille jaloille, sillä se lisää verenkiertoa ja vähentää turvotusta. Cool-X tuotteita kannattaa käyttää myös ennaltaehkäisevänä esimerkiksi kramppien ehkäisyyn. Itsellä käytössä yrttivoiteen lisäksi geelejä sekä magnesiumsuihke.

Aiemmin mainittujen oireiden lisäksi omalla kohdallani ylikuntoon on liittynyt hikoilua, väsymystä, vatsaoireita, kipeysoireita, infektioherkkyyttä sekä erilaisia kipuja. Tarkalleen ei voi tietää johtuvatko oireet ylikunnosta vai mykoplasman jättämistä jäljistä, mutta toisaalta lasken ne usein samaan pakettiin. Aiemmin olen puhunut väsymyksestä sekä sen fyysisistä, sosiaalisista ja henkisistä muodoista. Väsymyksen lisäksi olen kertonut tunnepuolen jutuista. Tunteet ovat pinnassa enemmän luultavasti väsymyksen takia, mutta myös sen takia, että olet huolissasi itsestäsi, etkä koe olevasi kunnossa. Tämä taas tuottaa pettymystä ja itsekriittistä ajattelua, josta väsymyksen takia on vaikeaa päästä eroon. Tunnepuolen juttuihin haluan sanoa, että muistakaa puhua asioista ja tunteistanne. Uskaltakaa kertoa, mitä tunnette ja miltä huono olonne tuntuu.

Lisää Cool-X tuotteita löydät nettisivuilta: https://www.cool-x.fi/ 

Muistakaa nauttia, ihanaa viikkoa! :)

Ellinoora Huotari