Vinkit hyvän olon lomaan

Vinkit hyvän olon lomaan

Kun loman jälkeen olo on virkistynyt ja arkeen paluukin tuntuu mielekkäältä, loma on onnistunut!

Näillä fiiliksillä palasin lokakuun viimeinen päivä viikon lomamatkalta Dubaista mieheni kanssa. Oli koettu ja nähty monenlaista ja aurinko helli meitä koko loman ajan. Ajattelin kertoa tässä blogitekstissä hieman ajatuksiani siitä, miten lomamatkasta saa muokattua hyvinvointia edistävän ja pysyä aktiivisena samalla kuitenkin muistaen stressittömyyden ja kokemuksellisuuden.

Mukavuutta lentomatkalle

Lentomatkat eivät ole suosikkijuttuni! Pitkään paikalla istuminen saa paikat jäykistymään ja olotilan tukalaksi. Niinpä pyrin tekemään olostani vähemmän tukalan pukeutumalla rennosti. Villasukat ovat ehdoton ykkösvarusteeni lentomatkoilla. Vedän ne heti jalkaani koneeseen tullessani. Lisäksi nyt, ennen Dubain matkaa, valmistauduin jo päivää ennen lentoa käymällä hierojalla. Siellä availtiin alaselkää, pakaroita ja jalkoja; lantion seudun liikkuvuus auttaa kestämään pitkään istumisen aiheuttamaa jäykkyyttä. Lisäksi on hyvä muistaa kunnon nesteytys ennen lentoa ja sen aikana.

Hyötyliikuntaa ja kävelyä

Kävely on mielestäni paras tapa tutustua lomakohteen lähiympäristöön ja vähän kauemmaksikin. Yleensä kävellen tulee nähtyä paljon enemmän ja havainnoitua muutenkin ympäristöä ja ihmisiä tarkemmin. Vauhdin voi määritellä itse ja reitinkin voi muuttaa vaikka ex tempore matkalla. Kunhan varaa matkaan juotavaa, matkanteko sujuu mukavasti.

Dubaissa tuli käveltyä myös sisätiloissa: siellä on useita suuria ostoskeskuksia, joista Dubai Mall paikan lippulaivana pitää sisällään yli 1200 liikettä! Dubai Mallista on käynti myös Burj Khalifaan, maailman korkeimpaan rakennukseen. Vaikka muuten suosimmekin hyötyliikuntaa, Burh Khalifan näköalatasanteelle 148:een kerrokseen matkattiin kyllä hissillä!

Treenaaminen reissussa

Omassa hotellissamme oli hyvätasoinen kuntosali, jossa kävimme päivittäin treenaamassa. Salin puute ei kutenkaan ole este tehokkaammallekin treenille. Esim. vastuskuminauhat ovat oiva matkaajan varuste. Ne mahtuvat matkalaukussa pieneen tilaan ja niillä on helppo treenata vaikka koko kroppa läpi ja lisäksi ne toimivat erinomaisesti kehonhuoltovälineinä. Tämän lisäksi kannattaa hyödyntää merenrantaa; upeassa maisemassa treeni sujuu leikiten. Rantatreenit, ainakin kovasykkeisemmät, kannattaa sijoittaa joko aamuun tai iltaan ennen auringonlaskua. Itse kävimme paitsi aamulenkillä rantamaisemissa, myös treenasimme  välillä kuntopiiri-tyyppisesti aamutreenin, joka sisälsi  juoksua ja erilaisia kehonpainoliikkeitä erilaisista kyykyistä ja hypyistä punnerruksiin ja vatsalihasliikkeisiin.

Makuelämyksiä

Lomareissussa ruoka ja uudet makuelämykset kuuluvat loman kohokohtiin ja hyvä niin. Kuitenkin lomallakin on hyvä muistaa kohtuus. Herkkuja löytyy laidasta laitaan ja välillä voi valita terveellisemmin. Esimerkiksi hedelmät ovat monesti lämpimissä kohteissa todella herkullisia ja niillä voi helposti keventää syömistään. Mutta tunnustan, ihania jälkiruokiakin tuli syötyä. Olivat kyllä herkullisia!

Lepo ja kiireettömyys

Yksi lomamatkailun kohokohtia on nukkuminen! Itse nukun reissussa aina hyvin. Kiireettömyys ja aikatauluttomuus saa kehon rauhoittumaan ja unikin on parempaa. Kun tähän lisää vielä sen, ettei tarvitse itse siivota tai laittaa ruokaa, ollaan mielestäni loman ytimessä. Saa levätä, liikkua ja syödä vapaasti, ilman huolta arjen askareista!

Onnistuneen loman jälkeen on kiva palata arkeen. Kaurapuuro maistuu mahtavalle, rutiinit rytmittävät arkea ja mieli on virkistynyt. Lomamuistot lämmittävät mieltä pitkään.  Jäljelle jää vain kysymys: mihin sitä seuraavaksi lähtisi?