Kehonhuollon vinkit yhteistyössä Lumineers, nyt somekanavissamme

Aktiivisen liikunnan ohella on tärkeää muistaa kokonaisvaltainen kehonhuolto. Nukkumisen ja oikein syömisen lisäksi kehoa voi huoltaa myös aktiivisilla harjoitteilla.

Ihana yhteistyökumppanimme Lumineers muodostelmaluistelujoukkue tarjoaa teille helppoja vinkkejä hyväksi todettuihin kehonhuollon harjoitteisiin. Videosarja alkaa maanantaina 20.1.2020 somekanavissamme ja videot voi katsoa kokonaisuudessaan Youtube-kanavallamme.

Ensimmäisessä osassa otetaan haltuun rullaillut:

Vauhtia, voimaa ja kehonhuoltoa – lajiesittelyssä GoFlo, Trampolin Fitness ja ilmajooga

Haussa uusia liikuntamuotoja ensi vuodelle? Haastavista nimistä huolimatta monet uutuuslajit sopivat myös aloittelijoille, joten rohkeasti kokeilemaan!

Runsaudenpula, se kuvaa hyvin liikuntatarjonnan määrää nykyään. Lajeja tupsahtelee lisää jatkuvasti ja monesti niillä on nimiä, joista on vaikea päätellä, mitä ne sisältävät. Tässä blogikirjoituksessa esittelemme kolme vähän harvinaisempaa lajia ryhmäliikunnan puolelta: Trampolin Fitness, GoFlo ja ilmajooga. Pääsimme tutustumaan näihin lajeihin Liikuntakeskus Parkissa, Lempäälässä.

GoFlo

GoFlo- tunneilla välineenä käytetään joustavia valjaita, jotka tukevat ja kannattelevat treenaajaa. Ulkopuolisen silmin se näyttää varsin lennokkaalta, haastavaltakin.

GoFlo-tunnin ohjaaja Sari Lipponen kertoo, että joustavien köysien kanssa voidaan tehdä niin sykettä nostavia harjoituksia kuin lihaskunto- ja venyttelyliikkeitäkin. Tunnilla käytetään minipuolisesti kehon kaikkia lihaksia. Sari kertoo, että tuntiin voidaan yhdistellä myös eri välineitä, kuten käsipainoja.

GoFlo-tunnilla ohjaaja ei ole perinteisesti edessä, vaan kiertelee treenaajien joukossa opastamassa ja kannustamassa. Jokainen treenaaja tekee liikkeitä omaan tahtiinsa, omien voimien ja liikkuvuuden rajoissa. Tunti soveltuu siis eritasoisille treenaajille, jotka haluavat vahvistaa kuntoa ja haastaa itseään uudella ja hauskalla tavalla.

”Olen aiemmin käynyt TRX-tunnilla ja kun niitä ei enää ollut lukujärjestyksessä, päätin lähteä kokeilemaan uutuuslaji GoFlota. Se tuntui eniten itselle sopivalta, hauskalta lajilta. Parasta GoFlossa on, että valjailla jumpatessa vain mielikuvitus on rajana. Liikkeitä on monipuolisesti, joka osaan kehoa, eivätkä tunnit ole samanlaisia. Valjaiden kanssa voi nostaa sykettä mm. hyppien ja juosten ja tehdä myös lihaskuntoliikkeitä paikalla. Laji sopii ihan kaikenikäisille! On ollut kiva huomata, että GoFlo-tunneilla käy myös muita samanikäisiä kuin minä (19v) – monesti olen ollut ryhmäliikuntatunneilla ainoa nuorempi jumppaaja. Lempiliikkeeni on supermieshypyt.”

-GoFlo-harrastaja Venla-

Trampolin Fitness

Trampolin-tunnit alkoivat Liikuntakeskus Parkissa 2,5 vuotta sitten ja olen siitä lähtien ohjannut lajia itse. Ensimmäisenä ihmisille tulee trampoliinista mieleen kotipihojen vakiovaruste, jättitrampoliini. Siitä tässä lajissa ei kuitenkaan ole kyse. Trampolin-tunnilla käytetään fitness-trampoliineja ja jokaisella on omansa. Fitness-trampoliinissa on edessä lisäksi käsille tarkoitettu tuki – sitä käytetään tietyissä liikkeissä apuna.

Hyppytekniikka eroaa jättitrampoliinilla hyppimisestä. Fitness-trampoliinilla pyritään rytmikkääseen, tasaiseen hyppelyyn, joka mahdollistuu kantapohjajohtoisella hypyllä ja tiukalla keskivartalon hallinnalla. Kun jättitrampoliinilla hypitään mahdollisimman korkealle ja ponnistetaan päkiän kautta, fitness-trampoliinilla sekä nilkat että polvet pidetään koko ajan vähän koukussa. Tämä helpottaa rytmissä pysymistä ja pitää hypyn tasaisen korkuisena ja hallittuna.

Trampolin Fitness –tunti koostuu musiikin tahdissa tehtävistä hyppysarjoista ja erillisistä lihaskunto-osuuksista, joissa käytetään vaihtelevasti apuna esim. käsipainoja. Tunti vahvistaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä lihaskuntoa. Vaikka voisi kuvitella, että hyppiminen ottaa erityisesti jalkoihin, seuraavana päivänä huomaa kyllä, että keskivartalon lihakset joutuvat tekemään töitä pitäessään yllä keskivartalon hallintaa ja tasapainoa.

Ohjaajana nautin erityisesti siitä, kun näen osallistujien vapautuvan ja nauttivan vauhdin huumasta. Parhaimmillaan hyppiminen vapauttaa lapsenomaista riemua. Tunnille voivat osallistua monenlaiset ihmiset, niin naiset kuin miehetkin, jotka haluavat haastaa itseään hauskalla tavalla. Joustavana alustana trampoliini on myös nivelystävällistä.

”Aloin harrastaa trampoliinia, koska ajattelin sen olevan hauskaa liikuntaa – sellaista ei liian vakavasti otettavaa. Parasta siinä on monipuolisuus; se ottaa tasaisesti koko kroppaan. Se kehittää kestävyyttä, lihaskuntoa ja tasapainoa. Trampoliini sopii hikiliikunnasta pitäville ja myöskin sellaisille, jotka kaipaavat kuntoilevansa vähän niin kuin huomaamattaan, hyvän musiikin ja tekemisen meiningin lomassa.”

-Trampolin-harrastaja Eevi-

Ilmajooga

Ilmajoogassa käytetään ilmajoogaliinaa, joka on 6m pitkä ja 3m leveä. Liina roikkuu katosta ja toimii apuna erilaisissa ilmajoogaliikkeissä. Liikkeet avaavat kehon kireyksiä ja lisäävät liikkuvuutta, välillä saatetaan vähän temppuillakin. Vaatteina on hyvä olla ihonmyötäiset, joustavat vaatteet. Jalkineita ei käytetä.

Ilmajoogan ohjaaja Sanna Kiviniemi suosittelee ilmajoogaa kaikille, jotka haluavat huoltaa kehoaan ja rentoutua. Jokainen etenee omaa kehoaan kuunnellen. Sannan mukaan ilmajooga on parhaimmillaan lihashuoltoa, rentoutumista ja rauhoittumista. Välillä siinä pääsee myös haastamaan itseään pienten temppujen muodossa.

Sannan mainitsee omana lempiliikkeenään erilaiset inversiot eli roikunnat alaspäin. Usein netistä googlettaessa ilmajooga-sanalla ensimmäiset kuvat ovat juuri erilaisia roikuntoja pää alaspäin. Akrobatia-osuuksissakin mennään kuitenkin omaa kehoa kuunnellen ja jos roikunta ei tunnu hyvältä, sitä ei tehdä. Tosin tunnin edetessä moni saattaakin löytää itsestään ihan uusia puolia.

”Olen aiemmin ollut enemmän ”perusjoogaaja”, mutta kun Parkkiin tulivat ilmajooga-tunnit, aloin käymään siellä. Itselleni laji toimii kehonhuoltona ja rentouttaa. Ilmajooga mahdollistaa hyviä venytyksiä ja vartalonkiertoja. Tietenkin myös erilaiset riipunnat ovat hyviä. Aralle aloittelijalle saattaa olla aluksi haastavaa, mutta sopii kehonhuolloksi ihan kaikille. Lapsille se mahdollistaa temppuilun kautta hauskaa liikuntaa. Omat suosikkini ovat erilaiset pääalaspäinriipunnat.”

-ilmajooga-harrastaja Ulla-

Vinkit hyvän olon lomaan

Kun loman jälkeen olo on virkistynyt ja arkeen paluukin tuntuu mielekkäältä, loma on onnistunut!

Näillä fiiliksillä palasin lokakuun viimeinen päivä viikon lomamatkalta Dubaista mieheni kanssa. Oli koettu ja nähty monenlaista ja aurinko helli meitä koko loman ajan. Ajattelin kertoa tässä blogitekstissä hieman ajatuksiani siitä, miten lomamatkasta saa muokattua hyvinvointia edistävän ja pysyä aktiivisena samalla kuitenkin muistaen stressittömyyden ja kokemuksellisuuden.

Mukavuutta lentomatkalle

Lentomatkat eivät ole suosikkijuttuni! Pitkään paikalla istuminen saa paikat jäykistymään ja olotilan tukalaksi. Niinpä pyrin tekemään olostani vähemmän tukalan pukeutumalla rennosti. Villasukat ovat ehdoton ykkösvarusteeni lentomatkoilla. Vedän ne heti jalkaani koneeseen tullessani. Lisäksi nyt, ennen Dubain matkaa, valmistauduin jo päivää ennen lentoa käymällä hierojalla. Siellä availtiin alaselkää, pakaroita ja jalkoja; lantion seudun liikkuvuus auttaa kestämään pitkään istumisen aiheuttamaa jäykkyyttä. Lisäksi on hyvä muistaa kunnon nesteytys ennen lentoa ja sen aikana.

Hyötyliikuntaa ja kävelyä

Kävely on mielestäni paras tapa tutustua lomakohteen lähiympäristöön ja vähän kauemmaksikin. Yleensä kävellen tulee nähtyä paljon enemmän ja havainnoitua muutenkin ympäristöä ja ihmisiä tarkemmin. Vauhdin voi määritellä itse ja reitinkin voi muuttaa vaikka ex tempore matkalla. Kunhan varaa matkaan juotavaa, matkanteko sujuu mukavasti.

Dubaissa tuli käveltyä myös sisätiloissa: siellä on useita suuria ostoskeskuksia, joista Dubai Mall paikan lippulaivana pitää sisällään yli 1200 liikettä! Dubai Mallista on käynti myös Burj Khalifaan, maailman korkeimpaan rakennukseen. Vaikka muuten suosimmekin hyötyliikuntaa, Burh Khalifan näköalatasanteelle 148:een kerrokseen matkattiin kyllä hissillä!

Treenaaminen reissussa

Omassa hotellissamme oli hyvätasoinen kuntosali, jossa kävimme päivittäin treenaamassa. Salin puute ei kutenkaan ole este tehokkaammallekin treenille. Esim. vastuskuminauhat ovat oiva matkaajan varuste. Ne mahtuvat matkalaukussa pieneen tilaan ja niillä on helppo treenata vaikka koko kroppa läpi ja lisäksi ne toimivat erinomaisesti kehonhuoltovälineinä. Tämän lisäksi kannattaa hyödyntää merenrantaa; upeassa maisemassa treeni sujuu leikiten. Rantatreenit, ainakin kovasykkeisemmät, kannattaa sijoittaa joko aamuun tai iltaan ennen auringonlaskua. Itse kävimme paitsi aamulenkillä rantamaisemissa, myös treenasimme  välillä kuntopiiri-tyyppisesti aamutreenin, joka sisälsi  juoksua ja erilaisia kehonpainoliikkeitä erilaisista kyykyistä ja hypyistä punnerruksiin ja vatsalihasliikkeisiin.

Makuelämyksiä

Lomareissussa ruoka ja uudet makuelämykset kuuluvat loman kohokohtiin ja hyvä niin. Kuitenkin lomallakin on hyvä muistaa kohtuus. Herkkuja löytyy laidasta laitaan ja välillä voi valita terveellisemmin. Esimerkiksi hedelmät ovat monesti lämpimissä kohteissa todella herkullisia ja niillä voi helposti keventää syömistään. Mutta tunnustan, ihania jälkiruokiakin tuli syötyä. Olivat kyllä herkullisia!

Lepo ja kiireettömyys

Yksi lomamatkailun kohokohtia on nukkuminen! Itse nukun reissussa aina hyvin. Kiireettömyys ja aikatauluttomuus saa kehon rauhoittumaan ja unikin on parempaa. Kun tähän lisää vielä sen, ettei tarvitse itse siivota tai laittaa ruokaa, ollaan mielestäni loman ytimessä. Saa levätä, liikkua ja syödä vapaasti, ilman huolta arjen askareista!

Onnistuneen loman jälkeen on kiva palata arkeen. Kaurapuuro maistuu mahtavalle, rutiinit rytmittävät arkea ja mieli on virkistynyt. Lomamuistot lämmittävät mieltä pitkään.  Jäljelle jää vain kysymys: mihin sitä seuraavaksi lähtisi?

1 2 3 4 8